Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezte Humánökológia Szakkollégium indítását azzal a céllal, hogy így járuljon hozzá az ENSZ 2030-ig szóló célkitűzéseinek, a Fenntartható Fejlődés Céloknak megvalósításához.

A kezdeményezést Agenda 2030 Humánökológiai Műhely névvel folytatjuk.

Az egyetemek, főiskolák hallgatóit és minden érdeklődőt várjuk – nemcsak résztvevőnek, hanem a kollégium jövőjének építéséhez is. A kurzusok találkozóhelyek a fenntarthatóság és tudományosság iránt elkötelezettek számára.

Az ökológia az együtt-élés tudománya, az összekapcsoltság, egymásrautaltság következményeit kutatja. A humán-ökológia végső soron annak a belátása, hogy ez alól az egymásrautaltság alól az ember sem vonhatja ki magát: bonyolult ökológiai összefüggésekben élünk, a bolygó működésének alakítói és alávetettei vagyunk egyszerre. Az emberiség fenntarthatóság felé való útkeresése csakis sokféle tudomány közös munkájával valósulhat meg – ebbe a munkába kapcsolódik be kutatóműhelyünk is.

Aktuális kurzusaink leírása itt található meg.

A 2016, 2017 tanévek kurzusainak anyagai az Archívumban, itt tekinthetők meg.

A Kutatóműhelyt ismertető szórólap itt letölthető

magyarul

angolul (In English)


A kutatóműhely munkáját az adminisztrációs, szervezési háttér megteremtésével a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület segíti.


A humánökológia kutatóműhelyen belül számos szakterületen tanuló diákok, tanárok és gyakorlati szakemberek keressük a választ az ökológiai válság égető kérdéseire. Célunk, hogy rendszer-szemléletben, hosszú távú gondolkodásmóddal közelítsük meg azokat a problémákat, amelyek meggyőződésünk szerint a huszonegyedik század fő kihívásai.

Egy útkereső kezdeményezés mindig sok kérdést rejt magában. Az, hogy mivé fog fejlődni ez a tudományos közösség, jórészt a résztvevőkön múlik. A szervezők azonban mindent megtesznek azért, hogy a kritikus viták, inspiráló közös munka és a tudáson alapuló cselekvés otthonává váljon e műhely.

A multidiszciplináris munka nagy kihívás. Fontos számunkra, hogy lefektessük azokat a kommunikációs és módszertani kereteket, amelyek lehetővé teszik, hogy a társadalom-, bölcsész-, természet- és műszaki-tudományok megértsék és felhasználják egymás eredményeit, releváns kérdéseket tegyenek fel egymásnak és együtt keressenek időtálló válaszokat.

Ha szívesen részt vennél ebben a munkában, jelentkezz a land@tatk.elte.hu e-mail címen, és ha van kedved, küldj el nekünk valamit bemutatkozásként, amire büszke vagy (cikk, amit írtál; film vagy előadás, amit Te készítettél; TDK munka; projekt, amin dolgozol stb.) valamint mindenképpen írd meg, hogy melyik egyetem, főiskola, melyik szakára jársz. Ha bármilyen más kérdésed van a szakkollégiummal kapcsolatban, akkor is bátran keress minket ezen a címen.