Megjelent a konferenciakötet

Megjelent az A fenntarthatóság témaköre a felsőoktatásban címmel, 2018. november 19-én rendezett tudományos konferencia eredményeit összefoglaló kötet. A kiadvány letölthető innen. Ha nyomtatott példányt szeretne, kérjük írjon nekünk.

Bővebben…


A fenntarthatóság témaköre a felsőoktatásban

Tudományos konferencia a Magyar Tudomány Ünnepén, 2018. november 19-én. A tanácskozáson megvitatjuk annak feltételeit, hogy az egyetemi hallgatók szakterületüknek megfelelő kurzusok keretében ismerjék meg a bioszféra-krízis folyamatait, különös tekintettel azok társadalmi-kulturális összefüggéseire.

Bővebben…


Tíz nyugtalanító előadás

A 2018 őszi előadássorozatunkról készülő videofelvételek és az előadások diái itt megtekinthetők.

 

 


10 nyugtalanító kérdés – Agenda 2030 Humánökológiai Műhely

Az Agenda 2030 Humánökológiai Műhely az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére indult. Célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2030-ig szóló célkitűzéseinek, a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. 2018 őszén a fenntarthatósággal kapcsolatban 10 nyugtalanító kérdést járunk körbe. Az egyórás előadásokat a résztvevők és az előadók diskurzusa követi a témával kapcsolatban.

Helyszín és időpontok: Deák Téri Evangélikus Gimnázium (1052 Budapest, Sütő u. 1.), 2018. szeptember 25. – december 11., keddenként 17.00–19.30.

Részletes program és jelentkezés itt

 


Utak az ökofilozófiához – mélyökológia és ökofenomenológia

Roads to ecophilosophy – deep ecology and eco-phenomenology

A kurzuson Lányi András és Béres Tamás vezetésével, a hallgatók aktív részvételével többek között olyan filozófiai témákat járunk körbe, mint az ember természethez való viszonyát sajátosan bemutató mélyökológiai és ökofenomenológiai irányzatok, és hogy ezek milyen erkölcsi magatartást irányoznak elő a természettel és egymással szemben. A részletesebb tematikát és az ajánlott irodalmat alább mutatjuk be.

Helyszín és időpontok: ELTE Társadalomtudományi Kar, Északi Tömb 6.77 (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a), 2018. szeptember 13-tól csütörtökönként, 16.00-18.00

Részletes program és jelentkezés itt

 


Pro Lecsó és Bioszentandrás: két út a szegénység enyhítésére Észak-Magyarországon

“A helyi gazdaságfejlesztés hazai jó példái” címmel tartott műhelymunkát 2018. május 25-én, Miskolcon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Humánökológia Mesterképzés és az Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről. A rendezvényen bemutatták az Ároktőn, Edelényben és Hernádszentandráson végzett kutatás eredményeit.

Bővebben…

 


 

A helyi gazdaságfejlesztés hazai jó példái – Műhelymunka

Fotó: Pro Lecsó, Tóth Attila, Edelény

Fotó: Pro Lecsó, Tóth Attila, Edelény

2018. május 25., Hotel Pannonia Rendezvényterme (3525 Miskolc, Kossuth Lajos u. 2.)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Humánökológia Mesterképzés és az Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről hallgatóival a Pro Cserehát Egyesület által indított Pro Lecsó programot érintő kutatást folytattunk 2018 tavaszán. E program keretében hátrányos helyzetű térségekben, a vegyszermentes kertművelés által segítenek nehéz sorsú embereknek: jobb minőségű élelmiszerhez jutnak és megélhetésüket kiegészíthetik. Hasonló célokat tűzött ki, de más utat jár Hernádszentandrás Önkormányzatának Bioszentandrás programja, amit szintén megvizsgáltunk a hallgatókkal. Műhelymunkánk bemutatja idei kutatásaink eredményeit. E projekteket összevetjük a nógrád megyei Terényben, a falu megújításáért indított kezdeményezéssel, melyet 2017-ben tanulmányoztak az ELTE TáTK Humánökológia Mesterképzés hallgatói. A tapasztalatok vitára bocsátásával a helyi gazdaságfejlesztési projektek sikeres működését kívánjuk elősegíteni.

Bővebben…

 


 

Lenne itt egy világvége… (vagy mégis van kiút?)

Humánökológia kurzusok, 2018. tavasz

Klímaváltozás, fajpusztulás, népvándorlás, elidegenedés, korrupció, nyomor – úgy gondolod, mindezt csak elszenveded, de személy szerint semmiről sem tehetsz? Jobb volna vagy rosszabb szerinted, ha kiderülne, hogy mégis csak tehetsz róla? S hogy tehetsz valamit azért, hogy jobb hely legyen a világ.

Bővebben a 2018. tavaszi (már lezajlott) kurzusokról….

 


A 2016-os és 2017-es kurzusaink leírásai és néhány előadás felvétele az Archívumban, itt tekinthetők meg.